Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 153 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Senzorické vlastnosti sladiny
Piechová, Hana
Pěnivost je jednou z hlavních senzorických vlastností piva. Vznik pěny pozitivně ovlivňují polypeptidy, naopak negativní vliv mají lipidy. Sladina obsahuje oba typy látek, sama o sobě ale nepění z důvodu nedostatku oxidu uhličitého. Cílem práce bylo zjistit, zda existuje vliv odrůdy a ročníku na pěnivosti sladiny. Sledováno bylo 14 odrůd sladovnického ječmene jarního ze sklizňových ročníků 2020–2022 a devíti lokalit. Pěnivost sladiny byla měřena na přístroji 1-CUBE typu FA ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, a.s. Zjištěné hodnoty pěnivosti sladiny byly průkazně ovlivněny ze 30 % ročníkem a ze 33 % odrůdou. Statisticky průkazně nejnižší pěnivost odrůd byla zjištěna ve sklizňovém ročníku 2020. Průměrná stabilita pěnivosti sladiny byla 170 s a u jednotlivých odrůd se pohybovala v rozmezí 111–220 s. Statisticky významně nejnižší stabilitu pěny sladiny poskytly odrůdy Overture a KWS Amadora, nejvyšší hodnoty pěnivosti sladiny byly zjištěny u odrůd LG Ester a Spitfire. Největší variabilitu pěnivosti vykazovala odrůda KWS Amadora (70 %), nejnižší LG Stamgast (18,5 %). Hodnoty pěnivosti sladiny mohou potenciálně predikovat pěnivost piva.
Ekonomická efektivnost pěstování u vybraných plodin v konvenčním a ekologickém systému hospodaření - případová studie
POKORNÁ, Kamila
Diplomová práce je zaměřena na ekonomickou efektivnost pěstování ovsa setého a ječmene jarního v konvenčním a ekologickém systému hospodaření během období v letech 2018 až 2022. Práce je rozdělena na dvě části, na literární část a na praktickou. Literární část popisuje ekonomickou efektivnost, zemědělství, zemědělské dotace a vybrané plodiny. Praktická část zahrnuje výpočet rentability plodin v obou systémech. Základní míra rentability byla stanovena na základě výnosů, výkupních cen a nákladů každého podniku. V závěru jsou k výpočtu rentability připočteny finanční podpory v podobě dotací, na které mají vybrané podniky nárok. Kromě samotné kalkulace, diplomová práce zahrnuje příčiny výsledného rozdílu v efektivnosti mezi oběma systémy.
Rozdíly v zaplevelení širokořádkových a úzkořádkových plodin
Kubínek, Marek
Úkolem této bakalářské práce bylo vyhodnocení zaplevelení a zhodnocení rozdílů v zaplevelení úzkořádkových a širokořádkových plodin. Vyhodnocení probíhalo na pozemcích podniku AGROPOD Podolí a.s. a u soukromého zemědělce Ing. Františka Kubínka. Zaplevelení bylo pozorováno na 1 m2 v porostech pšenice ozimé, ječmene jarního, kukuřice seté a slunečnice roční. Výsledky byly statisticky zhodnoceny pomocí kanonické korespondenční analýzy (CCA). V úzkořádkových porostech plodin byl zaznamenán výskyt plevelných druhů převážně z čeledí hvězdnicovité (Asteraceae), merlíkovité (Chenopodiaceae), svlačcovité (Convolvulaceae) a violkovité (Violaceae). Byly to druhy především pcháč oset (Cirsium arvense), merlík bílý (Chenopodium album), opletka obecná (Fallopia convolvulus), violka rolní (Viola arvensis) a další. V širokořádkových plodinách byly nalezeny plevelné druhy čeledí merlíkovité (Chenopodiaceae), hvězdnicovité (Asteraceae) a svlačcovité (Convolvulaceae). Nejčastěji se vyskytovaly merlík bílý (Chenopodium album), pcháč oset (Cirsium arvense), opletka obecná (Fallopia convolvulus) a další.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 153 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.